tiistai 27. joulukuuta 2011

Kuviteltuja kohtalotovereita

Sain mieheni lupaamaan, ettei minua enää rangaista tällaisilla jouluilla niin kauan kuin meillä ei ole omia lapsia. Sukulaislapset ovat edelleen ihania, mutta matkustan mieluummin vaikkapa Kanarialle kuin kuuntelen isyyshormoneissaan pörrääviä sukulaisia ja heidän kasvatusideologioitaan useita päiviä ilman mahdollisuutta paeta. Tunnen itseni ulkopuoliseksi ja odotan kauhusta jäykkänä hentoisen kuoreni lopullisesti murentavaa kommenttia. Pelko saa minut aggressiiviseksi ja puolustuskannalle silloinkin, kun puheenaihe ei millään lailla sivua lapsia.

Katkeruus toimii kummallisella logiikalla. Kun tänään pääsin pakenemaan jouluhelvettiä alennusmyyntihelvetteihin, perässäni rekkejä selaili perhe, jonka kurittomia lapsia äiti joutui jatkuvasti ojentamaan. Kuuntelin räpätystä ärsyyntyneenä, tanssisivat nyt saatana iloisesti kotona kuusen ympärillä ja antaisivat minun olla rauhassa edes naistenvaateliikkeessä. Kääntyessäni ympäri huomasin seikan, joka sai huojennuksen aallon kulkemaan lävitseni: aivan selkeästi adoptoituja. Tunsin syvää myötätuntoa yhtäkkiä yllättävän mukavan oloista perheenäitiä kohtaan.

Samantapainen ilmiö syntyy lapsettomuuspolin odotushuoneessa. Tunnen kummallista yhteenkuuluvuutta täysin vieraiden ihmisten kanssa. En tiedä heidän tarinoistaan mitään, mutta on helpottavaa istua keskellä ihmisiä, jotka todennäköisesti kuuntelevat samanlaisia tölväyksiä ja kokevat samaa raastavaa kateutta kuin me. Kerrankin paikalla on huoneellinen ihmisiä, jotka eivät luule, että viittaan inssillä autokoulun loppukokeeseen, eivätkä tarjoa stressaamisen lopettamista lääkkeeksi lapsettomuuteen.

Ystävistäni kukaan ei kärsi lapsettomuudesta. Tutut, joiden epäilen kokevan tai kokeneen samanlaista, ovat juuri sen verran tuntemattomia, etten osaa ottaa asiaa puheeksi heidän kanssaan. Satunnaisten – kuvitteellisten ja todellisten – kohtaamisten lisäksi blogit ovat ainoa kontaktini muihin lapsettomiin. On voimauttavaa kokea, että joku muu käy läpi samanlaista ja selviytyy siitä. Se saa uskomaan, että mekin voimme selvitä. Vaikka tällä hetkellä ei tunnu siltä.

5 kommenttia:

 1. Eksyin blogiisi. Sinulla on sana halussa. Voimia sinne ja jään seuraamaan miten teidän tarinalle käy.

  VastaaPoista
 2. Kommentoin ensimmäistä kertaa blogiisi - halusin vain tulla sanomaan, että täällä on toinen samassa tilanteessa oleva. Joulu ei ollut minullekaan helpoimmasta päästä (kolmas joulu, jolloin "piti" olla raskaana). Jouluaattona täti tuli kylään, mukava joululahja.

  Itse asun muuten maassa, jossa lapsettomuushoidot tehdään samassa tilassa kuin äitien tarkastukset jne. Joka kerta, kun menen hoitoihin, odotushuone on pullollaan raskaana olevia naisia lapsineen. Minulla on siis tuosta tilasta täysin erilainen tunne kuin sinulla - tunnen oloni siellä ulkopuoliseksi ja ennen kaikkea epäonnistuneeksi.

  - Kirsikka

  VastaaPoista
 3. Mä kanssa koen pienimuotoista yhdenvertaisuutta tutkimuspoliklinikan aulassa istuessani, sillä moni muu siellä istuva on varmasti paininut samojen asioden kanssa kuin itse.

  Silti esimerkiksi viimeksi kiertokartoitusultraan mennessä ilmoittauduin toimistossa, sanoin että "minulla olisi ultra-aika" johon büro-neiti totesi että "olitko siis menossa äitiyspoliklinikalle," mihin vastasin ykskantaan että "en" ja hän siihen että "jahas". No totta puhuen en pahoittanut mieltäni tästä, mutta joku olisi voinut ja minä itsekin toisena päivänä että ihan tutkimuspoliklinikalla osataan heittää pieni piikki... Noh, menee laverteluksi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne ja mainiota, että tänne on löytänyt uusiakin lukijoita!

  Näkee meidänkin polilla tosiaan myös onnistuneita, mutta ainakin tähän mennessä on vaikuttanut siltä, että meidät epäonnistujat laitetaan samaan odotuskarsinaan. Se on kyllä helpottavaa, kun hoitoihin meno aina hiukan masentaa.

  VastaaPoista
 5. Niin samanlaisia ajatuksia...
  Paljon <3 sinulle!!!

  Me käymme yksityisellä klinikalla, joten vaikka siellä neuvola onkin, en juuri törmää niillä asioilla käydessäni odottaviin äiteihin tai pikkulapsiin... Ajatuskin tuntuisi sietämättömältä. Eli siis roppakaupalla sympatiaa kaikille asian kanssa kipuileville <3

  VastaaPoista