tiistai 19. kesäkuuta 2012

Paikoillanne, valmiit?

Viikkoa vaille viisi kuukautta odotusta takana. Julkisen IVF-keskustelu olisi ensi viikon keskiviikkona. Pistin kuitenkin juuri ensimmäiset piikit.

Vastoin alkuperäistä suunnitelmaa ensimmäinen koeputkihoitomme tehdään ennakkoperintörahoilla yksityisellä klinikalla. Hetken miehelleni näytti aukeavan syksyksi unelmien työmahdollisuus ulkomailla, joten päädyimme selvittämään joustavampia hoitoaikatauluja. Vaikka ulkomaansuunnitelma kariutuikin, päätimme jatkaa hoitoja yksityisellä ennen kaikkea siksi, että olimme molemmat jo ehtineet alkaa valmistautua hoitohärdelliin.

Tämä ei ollut lapsettomuuden kevät. Viimeisen puolen vuoden aikana lapsettomuuden aiheuttama suru on vaikuttanut haaleana melankoliana elämämme taustalla. Väkevämmät värit ovat olleet toisilla elämänalueilla. Olemme jopa saaneet makuuhuoneemme taas omaan hallintaamme opittuamme tekemään eron kalenterin määräämän siittämisen ja nautintohakuisen rakastelun välillä, eivätkä paineet ole enää terrorisoineet näistä kumpaakaan.

Kuitenkin saman tien kun hoitojen aloittaminen tuli puheeksi, lapsettomuus valtasi minut päästä varpaisiin. Linnoittauduin suruni kanssa sohvalle ja ahmin Ei kenenkään äiti -kirjan tarinat muutamalla istumalla itkien pikakelauksella läpi kaikkien niiden urheiden naisten ja miesten surut. Vaikka olin sivusilmällä seuraillut muutamia virtuaalituttuja koko kevään, tuli tarve saattaa itseni ajan tasalle nettilapsettomien kuulumisista, ja selasin läppäri reisilihaa poltellen blogien arkistoja. Infokäynnin jälkeen luin uudestaan ja uudestaan ohjeita piikeistä, lääkkeistä ja sivuvaikutuksista.

Mutta voiko koeputkihedelmöitykseen oikeasti valmistautua? Kun keltarauhashormonein sopivasti ajoitetut kuukautiseni IVF-kierron merkiksi alkoivat, olin jo seuraavaan kukonlauluun mennessä julistanut miehelleni useamman kerran jättäväni hoidot tähän. Koska lääkkeiden hakeminen ei onnistunut juuri sopivalla automatkalla. Koska tutulla kolmekymppisellä todettiin rintasyöpä. Koska on kesä. Koska mieheni ei ymmärrä edes poikkeuksellisen kivuliaiden menkkojen aiheuttamaa ärsyyntymistäni.

Koska mikään ei vaan kuitenkaan toimi.

En tiedä, olenko valmistautunut hoitoihin – en tiedä, voiko niihin olla. Eniten pelottaa epäonnistuminen. Olen varautunut kaikkeen muuhun paitsi siihen, ettei tämäkään toimi. Eli oikeastaan en ole valmistautunut mihinkään.

PS. Kannattaa lukea Hanna Parviaisen Atena kustannukselle toimittama Ei kenenkään äiti. Harvoin saa käsiinsä niin huolella toimitettua kokoelmaa.

6 kommenttia:

 1. Kiva kun olet tullut takaisin, juuri eilen mietin mitä mahtaa sulle kuulua, kun selailin omaa blogiluetteloa.
  Ei niihin hoitoihin voi oikein etukäteen valmistautua. Jokainen kokee ne varmasti eri tavoin, mutta odottamista, epävarmuutta ja piinailua on luvassa.
  Tsemppiä ja jaksamista! Toivotaan että palkinto on paras mahdollinen :)

  VastaaPoista
 2. Voi, tämä on se mikä minulla on edessä syksyllä. Mietin, että valmistaudun siihen sitten lähempänä keräämällä oikeaa mielialaa, eli sitä alaukuloako? jotta en romahda niin korkealta. Mutta nyt haluaisin miettiä kaikkea muuta. Kuinka typerä sitä oma mieli onkaan, eihän siihen voi valmistautua. Eihän sitä voi edes tietää kuinka asiat lopulta menevät. Mutta joka tapauksessa, tsemppiä hoitoihin!

  VastaaPoista
 3. Samassa veneessä. Info ensi kuussa ja hoidot sitten alkavat joskus alkusyksystä, kun ei tämä näytä normaalisti alkavan, tämä raskaus.

  Ja luin samaisen kirjan. Ja pidin ja toivoisin että kaikki läheisenikin sen lukisivat. Ei sekään kamalasti lohtua tuonut yrittämiseen mutta ehkä lohtua siihen että jos tämä yrittäminen ei tuota tulosta, ei ole maailman loppu (kai?) olla lapseton. Siis lopullisesti.
  Voimia!

  VastaaPoista
 4. Kiitos tsemppauksista ja kommenteista! Voimia ja jaksamista kaikille teillekin. Mahtavaa huomata, että joku vielä näin pitkän tauonkin jälkeen eksyy blogiini, pelkäsin, että olen kuukausien hiljaisuudella karkottanut kaikki :-)

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen useaan kertaan käynyt katsomassa, onko tullut päviityksiä :)

  Tuo hoitoihin valmistautuminen on kyllä hankala juttu. Varsinkin nykyään, kun tietää mitä kaikkea voi mennä pieleen. Ei uskalla toivoa sitä onnistumista, vaikka sitä toivoo sisimmässään kuitenkin. Ja negan jälkeinen tiputus on ihan järkyttävän suuri, kun hoitoihin on joutunut panostamaan valtavia rahasummia. Se luo omanlaisiaan paineita.

  Mieheni sanoi aikanaan hyvin: "Mitä mieltä on jatkaa hoidoissa, jos ei usko siihen että voi onnistua?" Siitä olen yrittänyt pitää kiinni, vaikka välillä usko horjuukin.

  Seuraavaa hoitoa odotellessani yritän parhaani mukaan takoa päähäni, etä kaikki on mahdollista ja meidänkin suuntaan voi joskus paistaa aurinko. Epäonnistumisia on nähty jo, tiedän mitä niistä seuraa. Mutta jos tulos olisikin positiivinen, en tiedä mitä tekisin. Se tuntuu niin utopistiselta, etten osaa enää edes kuvitella itseäni raskaana, äitinä. Siihen en todellakaan ole osannut valmistautua.

  VastaaPoista
 6. Hoitojen alkaminen nostaa kyllä paljon asioita mieleen. Toivon sinulle paljon rohkeutta toivomiseen!

  VastaaPoista