lauantai 4. helmikuuta 2012

Vauvantekopuuhaa ja muita rakkaita harrastuksia

Elvytin vastikään vanhan teatteriharrastukseni, jonka ansiosta elämä on ollut viime aikoina oikeastaan aika mukavaa. On ihanaa tehdä jotain, jota tekee aidosti vain tekemisen ilosta, ilman minkäänlaisia välineellisiä tarkoitusperiä. Saan kiksejä juoksemisestakin, mutta suuri osa lenkkeilymotivaatiostani liittyy rehkimisen jälkeiseen euforian tunteeseen sekä haluun pysyä edes jossain kuosissa. Myös kokkaaminen on kivaa puuhaa, mutta vielä enemmän tykkään nauttia sen tuotoksista.

Elämässä on hyvä olla paljon asioita, joita tekee vain niiden itsensä vuoksi. Tuoreen harrastukseni inspiroimana listasin tällaisia asioita, ja huomasin, ettei minulla ole niitä yhtään liikaa. Yksi merkittävä, puhtaasti itsensä vuoksi arvokas asia on tietysti rakkaus ja – kun nyt kerran ajanvietteistä puhutaan – siihen liittyen myös seksi. Lapsettomuudessa ehdottomasti kyrsivimpiä asioita on se, että rakastelukin on muuttunut enemmän ja enemmän lapsen tekemisen välineeksi.

Kun vauvahaaveissa on saavutettu riittävä epätoivon taso, usein ei pysty edes itse aktin aikana keskittymään juuri muuhun kuin tulostavoitteisiin. Kun paineet onnistuneesta suorituksesta otollisimpina päivinä kasvavat, iskee lähes poikkeuksetta rimakauhu. Tottuneisuus on toki karaissut tässäkin asiassa. Silti mietin usein, miltäköhän sitten tuntuu, kun seksiä taas saa – eikä tarvitse –  harrastaa. Kun se ei ole lääkärin määräämä kotiläksy siltä varalta, ettei inssi osunutkaan optimaalisimmalle hetkelle tai ”vielä kerran varalta” -tyyppinen pikasessio luomukuukausina.

Eivätkä ovulaatiopäivät valitettavasti ole ainoa aika, jolloin makuuhuoneessa on normaalia hiljaisempaa. Alkukuukausi menee taktikoidessa sen suhteen, milloin velvollisuusaktit tulisi aloittaa ja montako päivää pitäisi pidätellä ennen h-hetkeä. Ristiriitaista kyllä, eniten molemmilla tekisi mieli tietysti niinä päivinä, kun pitää pidätellä siemennesteotoksen riittävän laadun takaamiseksi. Kun taas loppukuusta toiveet ovat korkeimmillaan, vaivaa pelko menkkojen alkamisesta sekä täysin epärationaalinen ajatus siitä, että se ehkä viime kuussa johtui juuri liiasta kiihkeilystä (vaikka liekö tuo kovin kiihkeää ollut silloinkaan…).

Tässä kuussa meillä oli kolmas inssi. Vaihteeksi lapsettomuushuolet eivät kuitenkaan akuutisti pilaa elämääni. On tuntunut jopa siltä, että elämässä tosiaan olisi muutakin kuin turhauttava odottaminen.  On kai siis pakko myöntää, että kerrankin raivonpartaalle ajavassa elämänohjeessa oli järkeä: ”Hei, ala vaikka harrastaa jotain kivaa!”

5 kommenttia:

  1. Tuttu tunne. Pupuiltava on jos meinaa jotain tulosta saada. Aina ei vain huvittaisi. Kalenteriseksi on aina välillä vain pelkkää suorittamista.

    VastaaPoista
  2. Siis niiiin tuttua tekstiä! Mulla on onnekkaasti tämä kuukausi ollut ihan "vapaata" yrittämisestä, kun ajatukset ovat jo tulevissa hoidoissa (IVF) ja ollut kyllä rentouttavaa, kun ei ole tarvinnut laskea kiertopäiviä eikä miettiä oviksen ajankohtaa. Toki luomukierrotkin kannattaisi yrittää hyödyntää, mutta toiveet luonnollisesta raskautumisesta ovat jo niin menneet, että päätin antaa itselleni lomaa yrittämisestä. Sitten se seksikin rupesi maistumaan paremmalle. Hassua.

    VastaaPoista
  3. Kivaa että täällä blogimaailmassa on nyt ollut näinkin positiivisia tekstejä ja parempi mieli monella. Ehkä hyvä mieli tarttuu? Harrastukset ovat hyvä keino pitää ajatukset muualla näistä lapsettomuusasioista - ihanaa tajuta että on muutakin elämää:)

    VastaaPoista
  4. Hei! Olen seuraillut blogiasi viime kuukausien ajan ja vähän väliä käyn kurkkimassa, onko uusia postauksia ilmaantunut. Haluan kiittää sinua siitä, miten hyvin olet osannut pukea sanoiksi ajatuksia ja tunteita, joita minäkin - ja varmasti moni muukin - tuntee lapsettomuushoitojen keskellä. Kiitos, että olet antanut sanat kuvata tätä kaikkea. Näin olen pystynyt itsekin alkaa käsittelemään tunteita, jotka tuntuvat välillä tukkivan koko kehoni, kun en osaa päästää niitä ilmoille sanoina, lauseina, tekstinä. Toivon kovasti voimia sinulle ja miehellesi kaiken keskelle. Ihanaa, että olet löytänyt elämästä jälleen jotain uutta, elämisen arvoista, toiminnan voimaa ja iloa. Mietin juuri itse eilen, että miksen alkaisi pitkästä aikaa taas maalaamaan, monien vuosien jälkeen. Sillä miksi en voisi maalatessani purkaa pois tätä kaikkea surua ja epätoivoa sisältäni, antaa sen valua väreinä paperille. Ehkä aloitan jo tänään, ehkä huomenna. Kiitos ja voimia!

    -P-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanista kommenteista ja tsemppauksesta kaikille teille! Mahtavaa, että käytte täällä kurkkimassa :-) ja todella hienoa, jos muut tunnistavat näitä tuntemuksia myös itsessään. Ehkä emme siis ole aivan yksin.

      (Minulla on ollut hiukan tietoista taukoa bloggailusta, siksi kommentoin vasta nyt. Olen tietysti ilahtuneena huomannut kommenttinne jo aiemmin.)

      Poista